Zelf een houten vloer schuren

Schuren van een houten vloer is een manier om de oppervlakte van de vloer te verfijnen en tegelijkertijd de oorspronkelijke look van het hout te behouden. Het is een proces intensief, maar het resultaat is een gladde, mooie en duurzame vloer.

Voordat je begint met schuren, is het belangrijk om de vloer grondig te reinigen en te ontdoen van alle vuil, stof en oude lagen verf of vernis. Dit kan gedaan worden met behulp van een stofzuiger en een dweil of mop. Zorg ervoor dat alle spijkers of schroeven die boven het oppervlak uitsteken, worden verwijderd.

Goed reinigen en met de houtnerf mee

Vervolgens kun je beginnen met het schuren van de vloer. Dit kan gedaan worden met een handmatige of elektrische vloerschuurmachine. Handmatige schuurmachines zijn goedkoper, maar vereisen meer fysieke inspanning. Elektrische schuurmachines zijn gemakkelijker te gebruiken, maar duurder. Het is belangrijk om de juiste korrelgrootte te kiezen voor het schuren van je vloer. Een te grove korrel kan lelijke krassen achterlaten, terwijl een te fijne korrel niet genoeg materiaal weghaalt. Een korrelgrootte van 80-100 is geschikt voor het verwijderen van oude lagen verf of vernis, terwijl een korrelgrootte van 120-150 geschikt is voor het afwerken van de vloer.

Het is belangrijk om de vloer in dezelfde richting te schuren als het houtnerf, om krassen te voorkomen. Begin met de hoeken en randen van de kamer en werk naar het midden toe. Zorg ervoor dat je regelmatig stofzuigt tijdens het schuren om het vuil op te vangen. Als je klaar bent met het schuren, dweil je de vloer om het stof te verwijderen en laat je de vloer goed drogen voordat je verder gaat met de volgende stap.

Afwerking van de houten vloer met lak of olie

Uiteindelijk kun je de vloer afwerken met een beschermende lak of olie. Dit geeft de vloer een glans en beschermt het hout tegen vuil en vocht. Laat de lak of olie goed drogen voordat je de vloer weer in gebruik neemt.

De houten vloer laten schuren?

Dit intensieve proces is niet voor iedereen weggelegd. Wil jij graag jouw houten vloer weer mooi opknappen? Neem contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden!

Vraag hier je offerte aan

Heeft u nog vragen? Bel ons op: