Parketvloer of een houten vloer? Wat is het verschil?

Houten vloeren en parketvloeren lijken vaak erg op elkaar, maar waar zit het verschil. Met een houten vloer heb je het in de regel over een massief houten vloer. Een plank die niet opgebouwd is uit verschillende lagen, maar geheel uit een boomstam gezaagd.

Een parketvloer kan uit massief hout bestaan, en lijkt het meest op een gewone massief houten vloer. Maar soorten als lamelparket en fineerparket zijn opgebouwd uit verschillende lagen.

Een belangrijk herkenningspunt is dat een parketvloer geen veer (of mes) en groef heeft.

Een keuze maken tussen vloertypes

Wilt u een keuze maken tussen deze vloertypes, maar vindt u het lastig? De volgende punten kan het kiezen iets eenvoudiger maken.

 

Levensduur van parketvloeren en massieve vloeren

Een houten vloer koop je voor je leven, wordt wel gezegd. Maar hoe lang een vloer mee gaat is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk:

  • Het onderhoud van de vloer
  • De kwaliteit van het hout
  • De houtsoort: hoe harder het hout, hoe slijtvaster de vloer
  • De dikte van de plank
  • Hoe zwaar wordt de vloer belast

Massief parket en een massieve houten vloer hebben de langste levensduur en gaan tot ca. zestig jaar mee. Lamelparket gaat tussen de dertig en veertig jaar mee. Fineerparket heeft een dunne toplaag en gaat daardoor maar tien tot vijftien jaar mee. Beschadigd een fineervloer dan is het lastig om deze weer te herstellen vanwege de dunne toplaag.

Vloerverwarming en houten vloeren

Houten vloeren en vloerverwarming zijn prima te combineren. Niet alle houten vloeren zijn geschikt om op vloerverwarming te leggen. Vanwege de werking door de warmte van de verwarming zal hout gaan werken. Daarom is het niet mogelijk om massief houten vloeren te gebruiken.

Het is wel mogelijk om massieve parketvloeren op vloerverwarming te leggen. Dan gebruik je een eiken mozaïek ondervloer en tapis 6.3 mm of bourgogne 9.0 mm. Dit is niet mogelijk bij elke houtsoort! De vloer wordt verspijkerd en verlijmd op de ondervloer, om werking tegen te gaan. Een goede ondervloer is dus ook erg belangrijk bij het leggen van een massieve parketvloer op vloerverwarming.

Fineerparket, lamelparket en duoplanken zijn uitermate geschikt om te gebruiken. Deze vloeren kunnen worden verlijmd en hebben minder tot nagenoeg geen last van werking van het hout.

Onderhoud van houten vloer en parket vloer

Parketvloeren en houten vloeren moeten ook onderhouden worden. Voor deze vloeren kun je speciale intensief reinigende zepen en onderhoudszepen kopen. Deze zepen zijn speciaal voor het reinigen en onderhouden van de vloeren. Zowel een parketvloer als een massief houten vloer kun je afnemen met een niet al te natte dweil.

Naast het schoonhouden van de parketvloer of de houten vloer dien je beide vloerensoorten ook eens in de zoveel tijd weer bij te werken.
Het is aan te raden om een houten vloer eens per jaar met onderhoudsolie te behandelen en eens in de zoveel jaar weer opnieuw in de olie of was te zetten.

Parket is wat bewerkelijker. Een parketvloer moet ca. één keer per jaar worden afgewerkt met was, olie, wax of een polish voor gelakte vloeren .
Houten vloeren, massief parket en lamelparket kunnen meerdere keren worden geschuurd. Fineer parket is, vanwege de dunne toplaag, slechts één keer te gebruiken.

Beschadigingen wegwerken of herstellen

Het fijne van hout is dat het goed te bewerken en te herstellen is. Beschadigingen kunnen in principe goed weggewerkt worden. Deuken in massief houten vloeren kun je zelf al wegkrijgen door middel van een natte doek een strijkijzer. Krassen kun je wegpoetsen met olie of was. En ernstige beschadigingen kun je door een kleine vloer renovatie al verhelpen. Dan schuren we de vloer en werken de vloer weer af met olie.
Parketvloeren zijn iets gevoeliger voor beschadigingen vanwege de gladde en strakke afwerking. Zand kan zorgen voor extra slijtage, zorg er dus voor de vloer regelmatig wordt gezogen.

Prijs houten vloer en parketvloer

De prijs per m2 van een vloer hangt af van een aantal factoren. Zo hangt de prijs af van:

  • De houtsoort waarvan de planken gezaagd zijn
  • De breedte van de plank
  • De afwerking van de plank (gerookt, getrommeld, etc.)
  • Het type vloer (parket of massief hout)
  • De vraag naar een desbetreffende vloer (vloerplanken van oude wagondelen zijn nog lastig te krijgen, de prijs wordt door schaarste erg opgedreven)

Bij massief houten vloeren moet u rekening houden met prijzen tussen de € 30,- tot ca. € 100,- per m2.
Bij parketvloeren hangt het niet alleen af van de houtsoort, maar ook van de type parket. Massief parket is het duurst. Houd rekening met een prijs tussen de € 50,- en € 100,- per m2.
De prijs van Lamelparket ligt tussen de € 40,- en € 65,- per m2. En fineer parket is het goedkoopst met een prijs tussen de € 25,- tot € 45,- per m2.
Een fineerparket vloer gaat minder lang mee dus denk goed na of u daarop wil bezuinigen.

Contactgeluid | Doorgeven van geluid

Uw woonsituatie kan bepalend zijn voor uw vloerkeuze. Woont u in een flat of appartement dan heeft u waarschijnlijk geluidsnormen waaraan uw zich moeten houden. Houten vloeren en parketvloeren zijn niet de meest stille vloeren. Een goede geluidswerende ondervloer is dan erg belangrijk. Moet u kiezen uit één van de vloersoorten en is geluidsreductie een dingetje? Kies dan voor een parketvloer of voor een volledige verlijming met de tussenvloer waardoor een geen contactgeluid is.

Vloerdikte en plankdikte

De dikte van de planken kan bepalend zijn voor de keuze in vloertype. Heeft u bestaande plinten en wilt u deze het liefst laten zitten? Bekijk dan hoeveel ruimte u heeft tussen ondervloer en plint. U weet dan hoe dik de plank maximaal mag zijn om de plint te kunnen laten zitten. Heeft u ook een extra ondervloer nodig voor demping en/of de verlijming en verspijkering van de topvloer? Vergeet dit dan niet mee te nemen in de berekening van de vloerdikte.

De dikte van massief houten planken en massief parket ligt tussen de vijftien en tweeëntwintig millimeter.
Lamelparket is te verkrijgen tussen de 12 millimeter en twintig millimeter. En de dikte van fineerparket ligt tussen de 0,8 millimeter en de twintig millimeter. Hoe dunner de planken hoe minder vaak deze geschuurd kunnen worden. Een dunne plank heeft dus een kortere levensduur dan een dikkere plank.

Houd er rekening mee dat bij het leggen van een nieuwe vloer er ook een ondervloer gelegd moet worden. Dit kan gevolgen hebben voor de lengte van de deuren in huis. Als de vloer te hoog is, zult u de deuren in te moeten laten korten.

Leggen van houten vloeren

Er zijn veel verschillende manieren om een vloer te leggen. Zo kunt u er voor kiezen om de vloer zwevend te laten leggen. Dan wordt de vloer los van de ondervloer gelegd. De vloer heeft dan nog alle ruimte om te werken. U kunt de vloer ook laten verlijmen, verspijkeren of verschroeven. De vloer zal dan minder werken, maar is dan ook niet snel meer te vervangen.
Massief parket, lamelparket en fineerparket worden meestal verlijmd of gespijkerd om de vloer zo strak mogelijk te houden.

Kiezen tussen een parketvloer of een houten vloer

De keuze voor een parket vloer of een massief houten vloer wordt dus bepaald door een groot aantal factoren. Uw budget en uw smaak zijn meestal doorslaggevend.

Wilt u een strakke, maar klassieke vloer dan is parket een aanrader. Bent u meer van landelijk, robuust  of rustiek, dan is een massief houten vloer vast iets voor u.

Het is erg lastig te zeggen wat de beste keuze is. Laat u in ieder geval goed adviseren.

20190406_Parketwerk_6291-min

Ga jij voor een houten vloer of een parketvloer?

 

Heb je moeite om een keuze te maken. Wij helpen u graag met tips en advies. Maak vrijblijvend een afspraak en kom langs in onze showroom.

Neem vrijblijvend contact op via: info@parketwerk.nl of bel: (038) 20 22 457

Wat klanten zeggen

Parketwerk heeft Een prachtige houten vloer gelegd in onze woning. Vooraf was ik vooral bang dat de vloer/kleur niet zo zou worden zoals ik in mijn hoofd had. Heel wat uren besteed aan het uitzoeken van de juiste kleur lak. Constant veel contact gehad, Joep heeft ontzettend veel kennis dus eindstand; de vloer én kleur is nog mooier dan ik had gehoopt.

Als je opzoek bent naar echt vakwerk dan raad ik Parketwerk echt iedereen aan!!!!

Lisa Jansen (Google review)

Wij zijn ontzettend blij met de vloer gelegd door Parketwerk. Joep denkt graag met je mee en samen kom je tot een topvloer! Complimenten voor de medewerkers van Parketwerk.

Robert Jan & Dinette Bravenboer (Google review)

Sinds 8 maanden zijn we in het bezit van een mat gelakte eiken visgraat parketvloer van Parketwerk Hattem. We zijn er nog steeds ontzettend blij mee. Hij is om te beginnen schitterend gelegd. Verder voelt hij toch warm aan terwijl we geen vloerverwarming hebben. Er is al veel geknoeid op deze vloer maar alle vlekken zijn met wat keukenrol als sneeuw voor de zon verdwenen. Om kort te gaan: Bijzonder mooi en vrijwel geen onderhoud nodig.

Renée Schmeits (Google review)