Home » Vloerverwarming met parket of een houten vloer, kan dat?

Vloerverwarming met parket of een houten vloer, kan dat?

Heerlijke warme voetjes wanneer je beneden komt? Wil je dat graag en je wilt een mooie houten vloer? Het kan! Een houten vloer en vloerverwarming gaan prima samen. Er zijn diverse varianten mogelijk in combinatie met vloerverwarming. 

Vroeger ontstond er wel eens schade aan de houten vloeren, maar door de ontwikkeling van legtechniek en nieuwe inzichten over parket (houten vloeren), vloerverwarming en verlijmingen is vloerverwarming perfect mogelijk onder een houten vloer! Lees hieronder meer over de voor- en nadelen van vloerverwarming onder een houten vloer.

Neem vrijblijvend contact op via: info@parketwerk.nl of bel: (038) 20 22 457

 

White wash vissengraat vloer
hard houten vloer leggen ondervloer

Voordelen vloerverwarming houten vloer

Warmte vasthouden

Hout wordt langzamer warm, maar het houdt de warmte ook langer vast. De vloer blijft langer een constante temperatuur hebben. Je moet de vloerverwarming op een iets andere manier gebruiken dan bij bijvoorbeeld plavuizen. 

Heerlijk warme voeten met vloerverwarming

Heerlijk naar beneden met de blote voeten op de houten vloer, hoe lekker is dat? Dan hoef je niet perse je pantoffels aan in huis. 

Vloerverwarming zorgt voor constante temperatuur

Door te kiezen voor vloerverwarming krijg je in huis een constantere temperatuur. Doordat de warmte uit de grond komt (en warmte stijgt omhoog), ontstaat er een egale verdeling van de warmte.

20% minder energieverbruik door vloerverwarming

Vloerverwarming verbruikt +/- 20% minder energie dan radiatoren. Dat komt omdat de cv-ketel geen hoge temperaturen moet leveren. 

Natuurlijk en onzichtbaar

De radiatoren kunnen een doorn in het oog zijn. Door te kiezen voor vloerverwarming kan je deze radiatoren achterwege laten. 

Nadelen vloerverwarming houten vloer

Vloerverwarming kan niet onder elke houtsoort

Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor vloerverwarming en niet alle houtsoorten zijn al getest voor een toepassing met vloerverwarming. De veel voorkomende houtsoorten: eiken, kambala, merbau en afzelia gaan perfect met vloerverwarming. Ook Bamboe kan uitstekend met vloerverwarming, maar niet alle bamboe soorten. Dit ligt aan de Rc-waarde en de legmethode. Neem contact op voor meer informatie. 

Opwarmingstijd van hout

Het opwarmen van de vloer gaat in vergelijking met de radiatoren langzamer. Via de thermostaat is dit ook te tackelen, door bijvoorbeeld de thermostaat een uur voor thuiskomst in te schakelen. 

Massief houten vloeren en vloerverwarming gaan niet samen

Massieve houten vloeren kunnen niet in combinatie met vloerverwarming. Massief hout gaat werken. Door temperatuurverschillen wordt het werken van de vloer alleen maar meer versterkt. Door vloerverwarming met massief hout te combineren wordt de onderkant droog waardoor de planken bol gaan staan. 

Legmethodes, vloerverwarming en een houten vloer

Verschillende legmethodes zijn mogelijk in combinatie met vloerverwarming. Waarom niet allemaal? Omdat het te maken heeft met de weerstand van de vloer. Een eiken vissengraat vloer gaat bijvoorbeeld goed in combinatie met vloerverwarming. Deze vloer is momenteel in veel interieurbladen te vinden. Voornamelijk de brede vissengraat is een trend! Ook de traditionele legmethode, Hongaarse punt en een Versailles vloer leggen we op vloerverwarming. 

Met vloerverwarming volledig verlijmen van de planken

Voor een optimale warmte doorgifte moeten de vloerdelen vol verlijmd worden gelegd. Dan leggen we de planken direct op de ondervloer gelijmd. Hierdoor wordt de warmte het snelst doorgegeven aan de houten vloer. Ook kunnen de planken zwevend gelegd worden (i.v.m. geluidsdemping). Hierbij moet er natuurlijk wel gekozen worden voor een warmte doorlatend materiaal en uiteraard geschikt is voor vloerverwarming. 

Het opstookprotocol met vloerverwarming

Het zogenaamde opstookprotocol is bedoeld om schade aan de nieuwe vloer te voorkomen. Dit geldt zowel voor de ondervloer(en) als de houten top vloer.

Belangrijk is dat je eenmalig de temperatuur tot een hoog niveau opstookt en langzaam weer afbouwt. Zo wordt de werkvloer stapsgewijs opgestookt tot 40 graden. Dit is een vereiste om scheuren te voorkomen, dus ook de werking van de nieuwe vloer. 

 

Heeft u nog vragen over de vloerverwarming in combinatie met een houten vloer? Kom even langs in de showroom of neem contact op. 

Meer informatie over houten vloeren en vloerverwarming nodig?

Wil je meer informatie over welke vloersoorten geschikt zijn voor vloerverwarming? Neem dan contact op of maak en afspraak en kom langs in onze showroom.

De mooiste houten vloeren in Zwolle