Verschillende legpatronen: ontdek hoe legpatronen de sfeer van jouw Interieur transformeren

Het leggen van een houten vloer is een cruciale stap in het creëren van de gewenste sfeer en uitstraling van een ruimte. De keuze van legmethode kan een aanzienlijk effect hebben op hoe een kamer eruitziet, aanvoelt en functioneert. In de showroom van Parketwerk Hattem kun je een scala aan vloeren ontdekken, elk gelegd op verschillende manieren om de diversiteit te ervaren en te begrijpen hoe deze technieken de ruimte transformeren.

We delen in deze blog een aantal mogelijke patronen voor een houten vloer.

De verschillende legmethodes voor Houten Vloeren

  1. Visgraatpatroon: Het visgraatpatroon is een tijdloze klassieker die elegantie en verfijning toevoegt aan een ruimte. Door de planken onder een hoek van 45 graden te plaatsen, ontstaat een visueel aantrekkelijk patroon dat diepte en textuur toevoegt.
  2. Hongaarse punt: Vergelijkbaar met visgraat, maar met een iets ander legpatroon, creëert de Hongaarse punt een subtiel verschil in het visuele effect. De planken worden hierbij onder een hoek van 60 of 45 graden geplaatst, waardoor een uniek en verfijnd patroon ontstaat met rechte lijnen.
  3. Rechte legmethode: Een eenvoudige en traditionele methode waarbij de planken parallel aan elkaar worden gelegd. Dit geeft een strak en modern uiterlijk dat goed werkt in verschillende soorten interieurs.
  4. Blokpatroon: Het blokpatroon, ook wel bekend als het vierkante patroon, creëert een indrukwekkend effect door de gecreëerde vierkanten met korte planken.
  5. Kopshout patroon: Dit zijn kleine blokjes die afkomstig zijn uit de dwarsrichtingen van de boomstam. Een vloer met het kopshout patroon wordt daarom ook wel ‘blokjesvloer’ genoemd.
  6. Hollands ladderpatroon: Bij dit patroon worden de planken om en om in de lengterichting en dwarsrichting gelegd. Dit zorgt voor een mooie afwisseling van richtingen en een speels effect. Daarmee kan er met manier van leggen de ruimte optisch vergroten.

Wist je dat wij ook hierin maatwerk leveren? Als je een eigen patroon hebt, kunnen wij deze realiseren!

Meer te weten komen over legpatronen? Neem hier een kijkje.

Het effect op jouw interieur

Elke legmethode heeft zijn eigen unieke uitstraling en kan de algehele sfeer van een ruimte veranderen:

  • Ruimteperceptie: Visgraat- en Hongaarse punt-patronen kunnen een ruimte groter doen lijken door de visuele illusie van diepte die ze creëren, terwijl verouderde vloeren in een recht patroon een gevoel van gezelligheid en intimiteit kunnen oproepen.
  • Stijl en Esthetiek: De keuze van legmethode kan de stijl van een ruimte bepalen. Strakke, rechte legmethodes passen goed bij een modern interieur, terwijl visgraat en Hongaarse punt een meer klassieke of luxe uitstraling kunnen geven.
  • Persoonlijkheid toevoegen: Elke methode heeft zijn eigen karakter. Het kiezen van de juiste legmethode is een kans om de persoonlijkheid en smaak in de ruimte te weerspiegelen.

Bezoek onze showroom voor inspiratie en keuzemogelijkheden

In de showroom van Parketwerk Hattem kun je deze verschillende legmethodes persoonlijk ervaren en ontdekken welke het beste past bij jouw stijl, voorkeuren en de specifieke kenmerken van jouw ruimte. Onze specialisten staan klaar om te helpen bij het kiezen van de perfecte houten vloer die past bij jouw interieurvisie.

Of je nu op zoek bent naar een tijdloze uitstraling, een modern gevoel of een unieke sfeer wilt creëren, de keuze van het legpatroon is een essentieel onderdeel van het creëren van een prachtige ruimte met hoogwaardige houten vloeren van Parketwerk Hattem.

Kom langs en laat je inspireren door de mogelijkheden!

Heeft u nog vragen? Bel ons op: