Schoonmaken van een houten vloer

Onderhouden van jouw houten vloer, hoe doe je dat? Er worden verschillende methoden online beschreven. Daardoor kan het lastig zijn om te weten wat je nu moet doen. Wij geven onze tips! 

Houten vloeren dweilen

Je kan een houten vloer prima dweilen (zonder zeep), maar let wel op dat er geen plasjes water op de vloer blijven liggen. Dit kan je vloer vervelend beschadigen. Er kunnen vlekken ontstaan of de planken gaan kromtrekken. Gebruik dus geen kletsnatte dweil, maar een licht vochtige, goed uitgewrongen dweil.

Zorg voor het dweilen dat je de vloer goed gezogen hebt, zodat het vuil al voor een groot deel van de vloer verwijderd is.

Hoe maak je een olievloer schoon

Een geoliede vloer is helemaal van nu, maar deze is wel wat kwetsbaarder dan een gelakte variant, maar gelukkig zijn eigenlijk alle soorten vlekken te verwijderen.

Maak de vloer schoon door hem te zuigen en vervolgens te dweilen met het bijgeleverde schoonmaakmiddel. Na verloop van tijd kan een houten vloer wat vettig worden, dan is het tijd voor een intensieve reiniger. Deze reiniger verwijdert oude zeeplagen en reinigt de vloer dieper.

Schoonmaken houten vloer

Hoe maak je een gelakte vloer schoon

Gebruik ook bij een gelakte vloer zo min mogelijk water. Ook een gelakte vloer bescherm je door regelmatig te reinigen. Reinig jouw houten vloer door hem zo vaak als nodig te stofzuigen en nat te reinigen met het bijgeleverde schoonmaakmiddel (gebruik nooit “allesreiniger”).

Kortom

Stoffen – Zuigen
Reinigen – Dweilen (met bijgeleverde zeep of zeeploos)
Onderhouden – Polish/refresher of een grote onderhoudsbeurt

Houten vloer schoonmaken

Vocht op de vloer

Water en hout zijn niet de beste vrienden. Zoals we aangaven kunnen er vlekken of andere beschadigingen ontstaan door water op jouw houten vloer. Wees daar voorzichtig mee. Geoliede vloer is hier gevoeliger voor dan een gelakte vloer.

Wegwerken van vetvlekken in de keuken

Wees er zo snel mogelijk bij. Met een vochtige doek en het reinigingsmiddel (gebruik de zeep die geleverd is bij de vloer) kan de vlek uit de vloer geboend worden.

“Voorkomen is beter dan genezen”

Werkt deze methode niet en is het een hardnekkige vlek. Gebruik dan de ruwe achterkant van een sponsje om de vlek uit de vloer te boenen. Let wel op dat je nu een schuurplekje hebt. Deze moet met de (bijgeleverde) olie bijgewerkt worden.

Natuurzeep / vloerzeep

Er zijn verschillende partijen die een scheutje azijn in het water aanbevelen, maar onze voorkeur gaat uit naar zeeploos, de (natuur)reinigingszeep van Woca of de bijgeleverde zeep. De natuurzeep reinigt niet alleen, het beschermt ook de vloer.

Lees hier nog meer over het onderhouden van de houten vloer!

Heeft u nog vragen? Bel ons op: