Home » R-waarde, de warmteweerstand van hout

R-waarde van een houten vloer

Een houten vloer is niet alleen mooi. Hout straalt warmte uit en, een groot voordeel, hout heeft een isolerende waarde. Deze waarde wordt uitgedrukt in de R-waarde. Hout houdt lang de warmte vast, en laat het langzaam los. Wanneer je een houten vloer legt met vloerverwarming is de R-waarde belangrijk!

R-waarde, wat is dat?

R (in m².K/W) is de warmteweerstand van een materiaal per vierkante meter en per graad temperatuurverschil. Oftewel hoeveel energie in Watt nodig is om een vloeroppervlak van 1 m² 1 graad in temperatuur te laten stijgen. De R-waarde is afhankelijk van de warmtegeleidingscoëfficiënt van het materiaal. Deze R-waarde wordt altijd per laag berekent. Hoe hoger de waarde hoe slechter het geleidt (of hoe beter het isoleert).

De verschillende R'en van een houten vloer

Je hebt verschillende R'en met een letter of een cijfer. Met een cijfer geven de laag aan van de vloer. Bijvoorbeeld R1 is de eerste laag, R2 is de tweede laag etc.

Rc staat voor construction. Dit is de totale laag van de vloer R1+R2+R3 = Rc-waarde.

Rm staat voor material. Hier gaat het om de warmteweerstand van het betreffende materiaal.

Rd staat voor declared. Dit is de warmteweerstand van het materiaal, zoals de fabrikant het aangeeft.

Ook heb je nog de oppervlakteweerstand, het dunne luchtlaagje dat direct op of tegen een materiaallaag ligt. Deze waarden worden aangegeven met Rsi – surface interior – en Rse, surface exterior. Dit is vooral belangrijk wanneer je een vloer zwevend legt of hoe de muren isoleren.

Houten vloer leggen
Verlijmde houten vloer

De Rc-waarde van de vloerverwarming

Bij een vloer met een hogere Rc-waarde duurt het langer voor de warmte aan de omgeving wordt afgegeven. Het duurt dus langer voor de kamer warm is. Maar de vloer houdt de warmte langer vast en het duurt daarom langer voor de vloer is afgekoeld.

Er is geen ideale Rc-waarde. Bij een hoge Rc-waarde duurt het langer voor de vloer warm is, maar de vloer koelt ook langzaam weer af, omdat het water dat door de leiding stroomt daarom ook minder snel afkoelt, zal het vervolgens minder opgewarmd hoeven te worden. Let hierbij wel op dat de warmte niet naar beneden gaat. Zorg daarom voor een goed isolerende laag onder de buizen!

De Rc-waarde van een verlijmde vloer

Ga je de vloer verlijmen, dat is de Rc-waarde gelijk aan Rm-waarde (materiaal). Massief eiken heeft bijvoorbeeld een hogere Rc-waarde dan grenen. Omdat de waarde sterk afhankelijk is van het materiaal, de dikte en manier van leggen is het voor elke vloer weer anders.

Kies als het kan voor het verlijmen van je houten vloer. Kan dat niet, dan komen er meerdere waarde bij om de Rc-waarde te berekenen.

R1 is het luchtlaagje tussen de vloerverwarming en de ondervloer (de folie).
R2 is de ondervloer.
R3 is het luchtlaagje tussen de ondervloer en de houten vloer.
R4 is de houten vloer.
Rc is R1 + R2 + R3 + R4.

Kies als het kan voor een betere Rc-waarde voor het verlijmen van de vloer. Een houten vloer leggen op vloerverwarming is dus geen enkel probleem.

Ben jij benieuwd wat voor jou de beste oplossing is? Maak een (bel)afspraak en wij helpen je graag!

Wil je zelf een houten vloer gaan leggen?

Ben je van plan om zelf een een houten vloer te leggen. Dat kan natuurlijk. Wij bieden een handig doe-het-zelf-pakket. Heb je vragen hierover? Neem dan contact op of maak een afspraak en kom langs in onze showroom.

De mooiste houten vloeren in Zwolle