Home » Houtsoorten

Overzicht van alle houtsoorten

Houten vloeren zijn er in vele houtsoorten verkrijgbaar. De ene houtsoort leent zich beter voor een vloer dan de andere. Dit is afhankelijk van de verwerkingsmogelijkheden van het hout, de hardheid van het hout, de structuur van het hout en eigenschappen van het hout. Om inzicht te krijgen in de houtsoorten en de mogelijkheden geven we een overzicht van alle houtsoorten. Per houtsoort vind je meer informatie over de eigenschappen, de kleur en de geschiktheid om te verwerken als vloer.

Houtsoort eikenhout

Eikenhout of eiken

Eiken is eigenlijk een loofhoutsoort, maar aangezien het de meest gebruikte houtsoort is voor houten vloeren benoemen we het toch los van de overige loofhoutsoorten. Ook eikenhout is in verschillende varianten verkrijgbaar. De houtsoort is op diverse continenten te vinden. Wij gebruiken over het algemeen Europees eiken.

Esdoorn hout is een loofhoutsoort

Loofhout

Onder loofhout vallen vele soorten hout, waaronder ook de hardhout soorten. Hardhout wordt meestal gezien als een aparte houtsoort, maar ook hardhout valt onder de zogenaamde bedektzadigden. De bomen zijn bladvormend.

Loofhout wordt (in het Engels) hardwood genoemd, maar er vallen ook zachte houtsoorten onder. Veel loofhout soorten zijn eenvoudig te bewerken.

Teak is een van de bekenste hardhoutsoorten

(tropisch) Hardhout

De hardhout soorten vallen onder de categorie loofhout. In Nederland is hardhout ook wel bekend onder "Tropisch hardhout". De boomsoorten vind je in de tropische gebieden in tropische wouden. Tropisch hardhout kenmerkt zich door een hoge duurzaamheid, hardheid en slijtvastheid. Knoesten komen hierbij veel beperkter voor dan bij de Europese loofhoutsoorten.

Naaldhout - spar

Naaldhout

Naaldhout is afkomstig van naaldbomen en wordt ook wel zachthout genoemd. Het hout is zachter dan de meeste loofhoutsoorten en is over het algemeen ook voordeliger in aanschaf. Bekende naald-houtsoorten zijn bijvoorbeeld Lariks, Grenen, Douglas en Vuren.

Showroom Parketwerk Hattem

Houten vloeren

Meer dan alleen eiken

U wilt eens wat anders dan eiken? Wij kunnen onze houten vloeren in diverse houtsoorten leveren.

Alle houtsoorten

Houten vissengraat vloer

Parketvloeren

Stijlvolle en moderne parketvloeren

Parket kan op vele manieren gelegd worden. Zo kun je verschillende sferen en stijlen creëren. Meer weten over de mogelijkheden?

Onze  parketvloeren

Parket schuren

Nieuwe uitstraling met dezelfde vloer

Niet direct een nieuwe vloer nodig? Laat de vloer schuren en behandelen. En geef je vloer een geheel nieuwe uitstraling.

Vloer laten schuren