Houten vloer of PVC?

Sta je voor het dilemma met de keuze tussen een houten vloer of een PVC vloer? Dat kan ons voorstellen.  Wij zijn natuurlijk voor een houten vloer, maar begrijpen ook de keuze wanneer je voor een PVC vloer zou gaan. Maar. Er schuilt een addertje onder het gras. PVC is niet zo fantastisch als je denkt, voor zowel het milieu als je gezondheid. We nemen je mee in de voor- en nadelen van een PVC vloer ten opzichte van een houten vloer.

Wij vinden duurzaamheid, goed omgaan met de wereld en je gezondheid, belangrijk. PVC is daar niet bevorderend voor. Voorheen was het nog lastig te zeggen wat de gevolgen konden zijn van PVC, omdat het nog niet zo lang verwerkt wordt. Het komt er op neer dat PVC slecht voor je is. De basisstof: vinylchloride is kankerverwekkend. Ook de stoffen die harde PVC geschikt maken, ftalaten of weekmakers, staan bekend om hun slechte eigenschappen voor zowel het milieu als de gezondheid.

Verboden stoffen?

Deze stoffen zijn ook verboden, maar het is bij deze stoffen zo dat iedere stof in ieder product afzonderlijk aangetoond moet worden dat het kankerverwekkend is en dat is een langdurig traject.

PVC is onderhoudsvrij 

PVC heeft ook voordelen. Het is onderhoudsvriendelijk en het gaat jaren mee. Ook is het contactgeluid laag, wat een goed alternatief is voor laminaat. Houten vloeren hebben ook weinig contactgeluid, afhankelijk van de type verlijming. Verder is PVC waterbestendig.

Hout heeft karakter en sfeer

Al hoewel PVC een houten vloer qua sfeer goed kan evenaren, is het natuurlijk nooit een houten vloer. Hout is duurzaam, heeft karakter en structuur, dit kan je niet in een PVC vloer vinden.

Wel moet, om een houten vloer mooi te houden, onderhoud gepleegd worden. Het beste is om elk jaar de vloer weer in de olie te zetten en na een aantal jaar de vloer weer op te schuren en te behandelen. Daarbij is het bijkomend voordeel, mocht de vloer beschadigd zijn, deze wel gemakkelijk gerepareerd of gerenoveerd kan worden. Zo kan een houten vloer tientallen jaren mee. Dit kan ook direct het moment zijn om eens te denken aan een andere kleur vloer.

Prijsverschil PVC & Hout

De kosten hangen af van de type houten vloer. Een houten vloer heb je al vanaf €35,- een PCV vloer heeft een vanaf prijs van €10,-. Doe goed je research voor je een aankoop doet.

Hout heeft een warme en natuurlijke uitstraling. Ook is het duurzaam door het proces en de levensduur van de vloer, maar vergt wel onderhoud. PVC is goedkoper, maar heeft niet de voordelen van een houten vloer. 

Heeft u nog vragen? Bel ons op: